Usynlig tannregulering, er det mulig?

Usynlig tannregulering, er det mulig?

Når Hartz Dental nå tar i bruk ny teknologi, kan de tilby tannregulering til voksne uten ståltråd og klosser. – Det er en rekke fordeler med en slik type regulering, sier tannlege Lene Wennevik Langlie.

Hun, tannlege Syver Rotberget og tannlege Halvor Klareng, er tre av tannlegene hos Hartz Dental som skal jobbe med den nye tannreguleringsteknologien.

– Snodig nok var det ingen tannlege, men en amerikansk dataingeniør som kom opp med konseptet for Invisalign, som produktet heter. Med bakgrunn i egne erfaringer på slutten av 90-tallet, designet han et program som gjorde det mulig å fremstille plastskinner med samme egenskap som vanlige tannreguleringer. Og vipps, så var usynlige plastskinner en realitet, til stor glede for mange, smiler Wennevik Langlie.

Brukes av tannleger over hele verden
I starten var både tannleger og odontologiske eksperter skeptiske til Invisalign og produktets påståtte egenskaper. Spesielt fordi grunnleggeren manglet både relevant utdannelse og erfaring. Men skepsisen la seg med tiden, mye på grunn av de ekstraordinære positive resultatene.

– I dag brukes Invisalign av millioner av mennesker verden over, og selskapet som etablerte produktet har etter hvert vunnet flere priser for industrielt og medisinsk design, forteller Klareng.

Tannlegene Halvor Klareng og Lene Wennevik Langlie skal hjelpe voksne som trenger et estetisk pent alternativ til konvensjonell tannregulering.

Fordelen ikke bare estetisk
Tannlege Klareng kan også fortelle at selv om denne nye formen for tannregulering er estetisk mye penere enn den konvensjonelle typen regulering, har den også andre fordeler:

-Den er lettere å gjøre ren enn en tradisjonell tannregulering, med metallskinner og klosser. Med Invisalign-regulering trenger man ikke å unngå å spise spesifikke typer mat som typisk setter seg fast i en ordinær regulering. Man trenger derfor ikke bruke mye tid på å rense mellom tannreguleringen og tennene, sier han. – Det er rett og slett enklere å opprettholde god munnhygiene: Du bare tar av reguleringsskinnene før du spiser eller skal børste tennene.

Hvem kan bruke Invisalign?
– Denne typen regulering egner seg best for tannproblemer hvor det er snakk om mindre tannbevegelser, forklarer Wennevik Langlie. – Men selv mindre tannbevegelser kan være kompliserte, så det er viktig at man får en vurdering og anbefaling av eventuelle tannstillingsproblemer.

Hva kan fikses med Invisalign? -Det er trangstilte tenner, altså for liten plass i munnen eller for mye plass i munnen, feiljustert over og underkjeve eller over- og underbitt, utdyper tannlege Syver Rotberget. – Valgte man bort regulering som ung og ønsker å korrigere tenner som voksen, er dette et veldig pent alternativ, legger han til.

Tannlege Syver Rotberget

Lik behandlingstid og samme prisnivå
Som med en vanlig regulering, varierer både pris og behandlingstid med kompleksiteten i tannbehandlingen. – På generelt grunnlag kan vi si at både pris og behandlingstid er likt som for vanlig regulering. Den beste måten å finne ut av det på, er å ta kontakt slik at man kan ta en vurdering, både av tannstillingsproblematikk og muligheter for å bruke Invisalign, sier Rotberget.

Glad for muligheten til å bistå pasienter lokalt
Tannlege Einar Hartz er glad for at de endelig har muligheten til å bruke denne typen teknologi også i Elverum. – Vi er i kontinuerlig utvikling og bruker mye ressurser på å oppgradere egen kompetanse, forklarer han. – Det er en investering som kommer pasientene våre til gode! Vi gleder oss over å kunne tilby Invisalign som et godt og estetisk flott alternativ til konvensjonelle tannreguleringer, avslutter han.

Les mer om Invisalign