Tar skrekken med bedøvelse 

Tar skrekken med bedøvelse 
Pasienten-og-Hartz korrigert
Pasienten orienteres av tannlege Hartz før inngrepet

Når tannlegeskrekken er så overveldende at bare tanken på et besøk hos tannlegen får magen til å vrenge seg, kan total bedøvelse, eller sedasjon, være en mulighet. For «Line» var dette eneste utvei.

Pasienten (43 år) i stolen foran meg er tydelig preget av stundens alvor. Blanke, engstelige øyne og røde kinn.  Men hun har bestemt seg:

– Det er mange år siden jeg var hos tannlege sist. Nå har jeg kommet i den alderen da jeg bare må ta tak i det og gjøre noe, forteller hun og ser tillitsfullt på anestesilegen som er i ferd med å finne en blodåre på håndbaken.

Pasienten (la oss kalle henne Line) er fra Hamar og har slitt med tannlegeskrekk siden hun var småjente. Hun klarer ikke tanken på at noen skal drive på rundt munnen eller oppi ansiktet hennes.

– Jeg føler at jeg mister kontrollen, forteller hun. – Det har vært vanskelig. Jeg har så vondt i munnen og tennene nå at jeg ikke helt vet hva som er verst, hvordan jeg skal beskrive det. Så jeg må gjøre noe, sier hun. Etter mye leting på nett og utspørring av venner og bekjente, fant hun frem til Hartz Dental. – Folk hadde bare godt å si om Hartz, og det virket veldig tillitvekkende. Så jeg tok kontakt. Tror ikke jeg kommer til å angre, smiler hun skjelvende.

Illustrasjonsbilde 1Kommer pasienter fra hele distriktet
Tannlege Einar Hartz har mangeårig fartstid med slike tilfeller fra sin tid som tannlege i Oslo, der var løsningen med sedasjon langt mer utbredt. Etter tre år i Elverum har han etablert et godt og nært samarbeid med anestesilege Thomas Olsen. Nå kommer pasienter fra hele distriktet.

– Det er viktig å gjøre kjent at dette er en mulighet for de som sliter veldig med tannlegeskrekk, eller har problemer med brekninger når de er hos tannlegen, sier han.  – Fordelen med dette er at vi kan få gjort veldig mye på en gang, til forskjell fra en vanlig tannlegetime. Vi holder gjerne på i opp til tre timer – det er maks. Og anestesilegen er med hele tiden, overvåker alt underveis og dokumenterer prosessen. Vi er veldig opptatt av at pasienten skal ha en så behagelig opplevelse som mulig, legger han til.

Tannpleier Tina
Tannpleier Tina skal være med for første gang og ser frem til å være til størst mulig hjelp for både tannlege og pasient.

Trinnet før narkose
Sedasjon er ikke full narkose, men bedøvelse til et nivå der pasienten slapper helt av – samtidig som hun er bevisst og kan kommunisere sin egen tilstand til tannlegen. Om hun ikke sovner, da. Anestesilegen og Hartz er svært oppmerksomme i forhold til hvordan Line har det til enhver tid og tar mange pauser underveis der de spør hvordan det går.

– Full narkose krever helt andre remedier, forklarer Thomas, – derfor er dette en god mellomløsning. Pasienten puster selv og er bevisst, selv om hun ikke kommer til å huske så mye av prosessen etterpå. Man blir søvnig og helt avslappet, smiler han og sjekker overvåkningsutstyret når Lines hender strammer grepet om stolarmen litt. – Det skal være en trygg opplevelse.

– Er du klar for en liten «opprydding» nå, Line, spør Hartz. Line nikker avslappet, men med lukkede øyne. En liten tåre triller fra øyekroken. Det skal trekkes tenner og rotfylles. Målet er et hvitt og fullendt smil etter endt behandling.  Vi heier på Line. Hun er i de beste hender.