Tannbehandling i utlandet er forlokkende. Det er billig og mange lar seg friste. Dessverre er det mer enn pene tenner som blir med på hjemreisen.
Det er spesielt de som får massiv kirurgisk behandling, som for eksempel implantatbehandling, som er særlig utsatt.
-Jeg skjønner at det kan være fristende å kombinere ferieturen til for eksempel Fillipinene, Thailand eller Bulgaria med en slik behandling. Det er absolutt billigere å gjøre den type inngrep enkelte steder i utlandet, men konsekvensene er så alvorlige at man burde tenke seg om flere ganger før man velger det alternativet, sier tannlege Einar Hartz.
Han er bekymret for den kraftige økningen i pasienter som reiser til utlandet for å få utført tannbehandling.
Må informere bedre
Det er ikke bare han som er bekymret, også Tannlegeforeningen og Helseminister Bent Høie (H) er urolige over det store antallet nordmenn som kommer hjem med multiresistente bakterier i kroppen. I et intervju med NRK sier han at det nok ikke vil være mulig å gjøre noe med selve prisnivået for slike behandlinger her i Norge, men at det kan lønne seg å informere bedre om risikoen man løper:
-De fleste som reiser utenlands for å få behandling, gjør dette på eget initiativ og betaler for det selv. Da har vi ikke mulighet til å begrense det. Så det vi skal gjøre, er å sette i gang en omfattende informasjonskampanje om antibiotikaresistens, forteller Høie.
Det er også andre ting som er problematisk med tannbehandling i utlandet: – Blant annet er det ting som er knyttet opp mot rettigheter hvis noe går galt, sier Høie.
Når antibiotika ikke virker lenger
En multiresistent bakterie er en bakterie som er motstandsdyktig mot mer enn et antibiotikum. Årsaken til at bakterier blir resistente, er blant annet overforbruk av antibiotika. Resistensen spres ved at bakterier overlever, formerer seg og muterer.
-Blant de alvorligste formene for multiresistente bakterier finner vi multiresistente tuberkulosebakterier og stafylokokker. Det er innlysende at vi bør gjøre alt vi kan for å beskytte oss mot slike bakterier, sier Hartz.
Han anbefaler en prat med den faste tannlegen før man tar avgjørelser som kan komme til å påvirke tannhelsa. – Det kan fort komme til å koste mer enn penger, påpeker han.
Kilder: Tannlegeforeningen, Store Norske Leksikon, NRK.