Tannpleie

 

Tina er en av våre tannpleiere

Tannpleieren har et utstrakt ansvar for den kliniske og røntgenologiske undersøkelsen av pasientenes tenner, tannkjøtt og slimhinner, diagnostisering og oppfølging av pasientens tannhelsetilstand, fjerning av tannstein og plakk, systematisk behandling av tannkjøttsykdommer (gingivitt og periodontitt).

Et friskt tannkjøtt er viktig for tannhelsen. Så mange som 10- 15% av befolkningen har problemer med lommer rundt tennene, og betent tannkjøtt. Dette gir god grobunn for bakterier. Her kommer tannpleier inn i bildet. Med spesialinstrumenter renser hun godt opp i tannkjøttet, pluss at hun fjerner tannstein som har dannet seg på tennene. Det er ofte nødvendig med flere behandlinger for at resultatet skal bli tilfredsstillende.

Noen må gå til tannpleier så ofte som hver tredje måned for å holde problemene i sjakk. De fleste klarer seg med ett eller to besøk i året. Hun tar røntgenbilder, og sjekker at alt er i orden med både tenner og tannkjøtt. Hvis det viser seg at du har karies får du time hos tannlegen for å behandle dette. Tannpleieren er en meget viktig ressurs i teamet for å forebygge problemer med tannkjøtt og tenner.