Tannpine?

Tannpine?

«Jeg vil heller ha en rotfylling», sier man når man står ovenfor noe som er virkelig ubehagelig. Men rotfylling har fått et ufortjent dårlig rykte på seg. Det er faktisk ikke så vondt som mange tror!

Tannlegen tar alltid et røntgenbilde for å fastslå om det trengs en rotfylling.

Å ha betennelse inne i tannen eller i kjeven utenfor roten, gir ikke alltid smerter.

– Mange får vondt, men noen ganger oppdager man betennelsen fordi tannen har blitt øm, eller har skiftet farge, sier tannlege Einar Hartz hos Hartz Dental AS.

– De fleste som opplever ubehag eller som jevnlig går til kontroll hos oss, tar røntgenbilde. Da ser vi betennelsen som en mørk skygge der kjevebenet har blitt oppløst.

Rotbehandling – trinn for trinn
De fleste rotbehandlinger skyldes kariesangrep (altså hull i en tann) som har kommet helt inn til nerven. – Når det skjer, så kommer det bakterier eller andre tannsykdommer seg inn, sier Einar. – Disse kan skade nerven. Dette kan også skje om tannen har vært utsatt for et kraftig slag. Betennelsene kan utvikle seg til tannbyll eller i sjeldne tilfeller en rotcyste.

Hvis nerven er betent, men levende, gis det lokalbedøvelse før man starter. – For noen er nok dette det verste med hele behandlingen! Etter at bedøvelsen er gitt, vil man selvsagt ikke kjenne noen ting. Er nerven død, er det faktisk unødvendig med lokalbedøvelse.

Deretter gjøres følgende:

  • Bore seg gjennom tannkronen for å komme til nerven
  • Nytt røntgenbilde for å fastslå hvor lang rotkanalen(e) er
  • Rense rotknalen ved hjelp av spesialinstrumenter
  • Desinfisere rotkanalen
  • Fylle rotkanalen med rotfyllingsmateriale. Det er viktig at alt blir helt tett og lukket.

– Vi liker å gjøre det over to besøk for å forsikre oss om at tannen er symptomfri før vi rotfyller endelig, forklarer Einar.

– Kan det oppstå komplikasjoner?
– Noen ganger er rotkanalen bøyd eller forkalket, noe som gjør at tannlegen ikke får kommet til for å rense skikkelig. Da blir det nødvendig med en liten operasjon for å fjerne betennelsen, den man kaller en «rotspissamputasjon». I andre tilfeller kan infeksjonen blusse opp igjen eller det kan ligge igjen en fraktur av tannen.

Viktig med etterkontroll

Etter rotbehandling må tannlegen legge en vanlig fylling på toppen av tannen, men hvis tannen er sterkt svekket, så vurderer man som regel en krone. De fleste kjenner nok på lette, forbigående smerter eller litt murring i tannen i et par dager etter behandlingen, men dette går normalt over.

– Det endelige resultatet etter en rotbehandling kan ikke fastslås før etter en viss tid, så vi følger vanligvis opp med en kontroll etter cirka ett år. Da sjekkes det om resultatet er tilfredsstillende, smiler Einar.