Tannkrem – for hvitere tenner?

Tannkrem – for hvitere tenner?

Følger man med på reklamepausene på TV, dukker det ofte opp reklame for tannkrem og alle dens fortreffeligheter. Tannkrem som reparerer, som motvirker karies og som gjør tennene hvitere. Vi har sett på tannkremens blekende effekt. 

De aller fleste av oss sier ikke nei takk til sunne, hvite tenner. Og det lønner seg faktisk å gjøre en liten innsats; pusse nøye, bruke tanntråd og gå jevnlig til kontroll hos tannlegen eller tannpleieren. Kostholdet spiller også en viktig rolle. Man bør for eksempel unngå mat som tærer på emaljen eller gir misfarging. Dette vet vi jo. Likevel rammes vi av forskjellige årsaker både av hull, ising og misfaring. Da er gode råd dyre og reklamen ymse og lokkende. Tannkrem er et produkt det reklameres mye for. Men holder den det den lover?

Hvitere tenner?
Forskning.no skriver at tannkremer med blekende effekt som du får kjøpt i butikk i Norge inneholder små mengder slipemidler. Men mengden er for liten til å ha noen blekende effekt av betydning for tennene. Det er førsteamanuensis Vibeke Kjærheim, ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo (UiO) som forklarer: – Er du storbruker av kaffe, te, rødvin eller tobakk, kan slipemiddelet i whitening-tannpastaer fjerne noe av misfargingen du får på tennene. Men effekten er marginal.

Professor Anne Skaare ved UiO forteller at det nok må kraftigere lut til for at det skal ha effekt: – Da må du bruke hydrogenperoksid eller karbamidperoksid i høyere konsentrasjoner enn det som er tillatt å bruke i norske tannpastaer. For å få hvitere tenner, må du altså få utført tannbleking, sier hun.

En test utført av nettstedet Klikk.no, bekrefter dette. De har testet flere tannkremer på markedet og konkluderer med at effekten er marginal. Eventuelle positive effekter kan komme av optiske hvitemidler: – Noen whitening-tannpastaer inneholder optiske hvitemidler, av noen produsenter kalt 3D-effekt. Disse gjør ikke tennene hvitere, men de kan gi et optisk inntrykk av at tennene ser litt hvitere ut, forklarer Skaare.

– Tannkremer kan fjerne, eller lette fjernelsen av, misfarget belegg på tennene. Dette skjer med tilsetting av slipemidler. Det vil si at tennene ser lysere ut, legger Kjærheim til. – Men misfarging kommer tilbake. Fargestoffer i mat, medisiner og røyk gir kontinuerlig misfarging, så opplever du at du finner en tannkrem som virker, bruk den gjerne hele tiden, avslutter hun.

Det konkluderes med at det viktigste likevel er at tannkremen inneholder fluor, noe professor ved Institutt for klinisk odontologi, Ivar Espelid, bekrefter: – Legg vekt på at tannkremen inneholder fluor, at smak og konsistens føles bra og at prisen er fornuftig. Noen tannkremer inneholder antibakterielle midler og såpestoffer. Disse stoffene kan du gjerne unngå, sier han.

Tannpleier Tina hos Hartz Dental har likevel en favoritt som hun pleier å anbefale: – Sensodyne, smiler hun. – Den har vi fått gode tilbakemeldinger på fra vår pasienter.

Kilde: Tannlegetidende.no, Klikk.no