Tannbleking – er det trygt?

Tannbleking – er det trygt?

Tannbleking bruk

Det er naturlig å ha tenner som ikke er helt kritthvite. Men flere opplever nå et økende fokus i forhold til det å ha hvite tenner, og bestiller tannblekemidler på internett. – Ikke helt bra, sier tannpleier Tina H. Skoglund.

I Norge finnes det strenge regler for bruk av tannblekemidler. For noen år siden kom det et nytt direktiv som regulerer dette: Direktiv 2005/36/EF. I dette direktivet framgår det at:

«Tannbleking med konsentrasjonen 0,1% – 6% hydrogenperoxid skal utføres av tannlege, og kjøpes inn av tannlege. Intensjonen med direktivet er at tannbleking ikke skal kunne utføres av andre enn «clinicians», altså personell på tannklinikker. På det viset vil det bli unngått useriøs behandling med blekemiddel». (Sakset fra Norsk Tannpleierforening sin nettside)

Tryggest hos tannlegen din
– I utgangspunktet bør man vel helst ikke bleke tennene, sier tannpleier Tina. – Men jeg skjønner at mange ønsker å gjøre det – av forskjellige årsaker. Kanskje det er litt status – og så ser det selvsagt rent og pent ut, smiler hun. – Veldig skadelig er det ikke, så lenge man gjør det hos godkjent personell og ikke mer enn en gang i året. Vi anbefaler heller ikke bleking ved graviditet eller amming, legger hun til.

Tannbleking hos tannlege foregår slik: – Først sjekker vi tennene og ser om tannbleking virkelig er det beste alternativet. Ikke alt lar seg bleke, faktisk. Noen har fasetter, fyllinger eller kroner. Disse vil jo beholde fargen uansett, forklarer Tina.

– Deretter plukker vi ut en farge fra fargeskalaen, og lager avtrykk av tennene slik at vi kan lage skinner til blekeprosessen. Når skinnene er ferdige, gir vi en grundig innføring i bruk av denne. Man tar skinnene med hjem, sprøyter blekemiddel i og sover med den om natten i 7-10 dager, sier hun.
– Det er heller sjelden at vi går for prosessen der alt blir gjort her hos oss, med lys, påpeker hun. – For upraktisk og tidkrevende for mange. Mildere blekemiddel over litt tid er det som fungerer best, og da er det greit å ta natten til hjelp!

Kjøp på nett kan skade tennene
Tina er bekymret for de som kjøper tannblekemidler på nett: – Her hos oss bruker vi blekemiddel som er grundig testet gjennom flere år med kliniske studier. Så vi vet hvilken virkning den vil ha på tennene. Hun grøsser litt når hun ser for seg de produktene som er å få kjøpt på nett. – Man vet egentlig ikke hva man putter i munnen, og det synes jeg er litt skremmende. At folk tør, mener jeg. Det kan jo være både skadelige kjemiske sammensetninger og bakterier av ymse slag. Nei, tennene dine er mer verdt enn som så, mener hun.

-Vi har sett at de som går for nettprodukter, ofte kan få problemer med sterk ising i tennene, eller litt gråaktig farge. Litt ising er vanlig, men skal forsvinne raskt med litt fluorskyll eller tannkrem. Det skal ikke være så plagsomt at man ikke klarer å spise, forklarer hun.

Gult er kult
– Skal man ta optimalt vare på tennene, så er det helt greit at de er litt gule, men velstelte og fri for plakk. En god tannbørste og jevnlig bruk av tanntråd, samt en sjekk hos oss i ny og ne. De fleste tannleger og tannpleiere er nok enige om en ting:
– Kritthvite tenner ser rett og slett ikke naturlig ut, uansett hvor mange filmstjerner som har det. Men er du i tvil – stikk innom for en prat, smiler hun. – Snakk med dem som har kompetanse på tenner!

Her finner du mer informasjon om de produktene Hartz Dental AS bruker.