Sykdommen karies er i løpet av de siste 30 årene betydelig redusert i Norge, men er langt fra borte. Samtidig har forekomsten av syreskader økt betraktelig, såpass at det nå har blitt et folkehelseproblem. Hva er årsaken?
Den norske tannlegeforening kan fortelle at karies er verdens mest utbredte sykdom, den rammer store deler av verdens befolkning og fører til både smerte, lidelse og fravær fra skole og jobb. Det er primært mye sukker i kostholdet som bidrar til utvikling av karies, noe som er godt dokumentert gjennom flere årtier. Det anbefales å holde sukkerinntaket lavt, helst under 5 %.
Her i Norge viser de siste tallene at over 20 % av 18-åringer har hatt erfaring med karies, også kalt hull i tennene eller tannråte. Til sammenligning hadde hele 38 % i samme aldersgruppe syreskader.
(Saken fortsetter under bildet)
Sure drikker gir erosjonsskader
Det er når tannemaljen mykes opp og slites vekk at syreskaden er et faktum. Synderen er juice, kullsyreholdige drikker og drikker med smakstilsetning – både de med og uten sukker. De som trener og drikker syrlige sportsdrikker viser seg å være mest utsatt, siden både spyttproduksjon og spyttets evne til å beskytte reduseres under trening.
– Av de 38 % som hadde syreskader, oppga 64 % at de var fysisk aktive, forteller tannlege Einar Hartz hos Hartz Dental AS i Elverum.
Som for karies, er det eksponering som bestemmer skadeomfanget. Hartz sier at det er det jevne inntaket gjennom dagen som er verst:
– Det er den jevne eksponeringen som gjør mest skade. Drikker man samme mengde, men til et måltid, for eksempel, så gir det ikke samme skadelige effekt.
Han vil likevel ikke anbefale at man drikker mye sure drikker. – Vann er den beste drikken for tennene dine, og for kroppen, påpeker han. – Spesielt hvis man trener eller er fysisk aktiv.
Syreskader er permanente og det er derfor viktig at de oppdages tidlig. Slik kan man sette inn tiltak for å forhindre alvorlige skader på tennene.
– Ved en konsultasjon kan tannlegen oppdage tidlige tegn på syreskader og tilby en passende behandling, avslutter Hartz. -Dette kan være alt fra å forebygge at begynnende skader utvikles til å restaurere ødelagte eller svært ødelagte tenner. Er man i tvil, burde man ta kontakt med tannlegen for en vurdering.
Våre enkle tips til god munnhelse:
1. Begrens sukkerinntaket
2. Drikk vann når du er tørst
3. Puss tennene morgen og kveld, helst med fluortannkrem
4. Bruk tanntråd eller tannstikker mellom tennene
5. Spis faste måltider
6. Gå regelmessig til tannlegen