Risikabelt med tannbehandling i utlandet

Risikabelt med tannbehandling i utlandet

Det er fristende å kombinere rimelig tannbehandling med storbyferie, hotell og shopping. Men risikoen er stor, og den rimelige behandlingen kan bli dyr.

Tannturisme er en økende trend blant oss nordmenn. Det er forståelig, vi lokkes med lavere priser og trygge ordninger. Men er det trygt? Vet du hvilken risiko du utsetter deg for?

Tar med seg multiresistente bakterier hjem
Språkbarriere kan være en risiko – kommunikasjonen med tannlegen med tanke på allergier, eller hva du faktisk ønsker deg av behandlingen kan resultere i kostnader du ikke hadde regnet med.

En annen ting er multiresistente bakterier. Dette er bakterier som er motstandsdyktige mot flere enn ett antibiotikum, eksempler på disse er tuberkulose og gule stafylokokker. Et tannlegebesøk i utlandet øker risikoen for å få med seg slike bakterier «i bagasjen».

Ukjente implantatsystemer
Det mange heller ikke tenker på, er at det finnes over 600 implantatsystemer i verden, der 540 av dem ikke er basert på kliniske studier. De er heller ikke kompatible med hverandre. I Norge er det kun fem slike systemer som er i bruk, og de har selvsagt basis i grundige og godkjente kliniske studier. Skader som er basert på ukjente implantatsystemer kan resultere i problemer med å få utbedret eller reparert disse.

Få erstatningsmuligheter
Det er kanskje billig der og da, men privatøkonomien kan virkelig få lide om det oppstår skader eller andre problemer. For skulle det skje noe, hjelper det ikke at firmaet du booket avtale med er registrert i Norge. Siden behandlingen er gjort i utlandet, gjelder nemlig ikke norske forbrukerrettigheter og Norsk pasientskadeerstatning. Du kan klage til Forbruker Europa om du har brukt en tannlege i EU/EØS, men prosessen kan kreve både tid og penger, samt mye frustrasjon. I verste fall kan du ende opp med mye gjeld og ingen tenner.

Sjekk med Helfo
Mange behandlinger i Norge har krav på støtte fra Helfo, så sjekk der først. Synes du det generelt er dyrt med tannbehandling, så kan du ta en titt på prisene hos Hvakostertannlegen.no – det kan du spare titusenvis av kroner på. I tillegg til å gå regelmessig til kontroll hos tannlegen, kan det lønne seg å forsikre seg mot uforutsette tannhelseutgifter. Det finnes mange løsninger og ordningene er generelt sett ikke så dyre. Som i så mange andre situasjoner lønner det seg å være føre var: Gå til jevnlig kontroll, puss godt og regn tannhelsa inn i økonomien!

Kilde: Den Norske Tannlegeforening, Norsk Tannhelseforsikring