Rett til refusjon?

Rett til refusjon?

Har tannlegen din inngått avtale om direkte oppgjør fra folketrygden, kan det kreves dekning av utgifter til tannbehandling etter folketrygdens takster for stønad.

Det er 15 tilstander som gir rett til stønad fra folketrygden, og det er tannlegen som på vegne av folketrygden vurderer om pasienten har krav på stønad. Stønad til tannlegebehandling kan utløses av alt fra relativt vanlige lidelser som for eksempel munntørrhet (hyposalivasjon) og tannkjøttsykdom (periodontitt), men også mer alvorlige tilstander som svulster i munnhulen og infeksjoner eller allergier.

Se en oversikt over tilstandene her

Det kreves at tannleger gir grundig og inngående dokumentasjon som vurderingsgrunnlag for refusjon. Det er likevel viktig at man som pasient setter seg grundig inn i disse reglene og hva det innebærer.

Det gule heftet
HELFO har utarbeidet noe de kaller «Det gule heftet» for at man både som tannlege og pasient skal få oversikt over alle vilkår som må være innfridd for at det skal utløse rett til refusjon. I dette heftet, som egentlig heter Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling for 2017, finnes regelverk og takster vedrørende stønad til dekning av utgifter til tannbehandling. Heftet blir revidert hvert år og fra 2017 er det kun tilgjengelig for digital nedlasting.

Klikk her for «Det gule heftet»

Spør tannlegen!
I utgangspunktet skal alle voksne betale sin egen tannbehandling, men tenker du at behandlingen din kanskje han være stønadsberettiget, så snakk med tannlegen eller tannpleieren din.