Plaget med munnskold?

Plaget med munnskold?

Munnskold, eller «after» som noen kaller det, er sår eller blemmer i munnen. Det kan være både plagsomt og smertefullt. Her er tannpleierens tips til deg.

Sår i munnhulen som skyldes munnskold kan være svært ubehagelig. Noen har så store plager at det kan være vanskelig både å spise, snakke og bruke tannbørste. Sårene kan opptre både på innsiden av leppene, på tungen og ellers i munnhulen. De er som regel dekket av en gulaktig hinne med et rødt område rundt, og er runde eller ovale i formen.

Tina mener terskelen bør være lav når man har plager med munnskold.

Hvem får munnskold?
Norsk Helseinformatikk antyder at tilstanden kan være arvelig betinget, men sier også at flere faktorer kan være utløsende. Vitaminmangel, stress, traumer i munnhulen, tannkrem eller reaksjoner på mat kan også forårsake sårene.

Også hos Hartz Dental ser de munnskold hos pasientene:

– Om man er ofte plaget, så bør man forsøke å finne den utløsende årsaken, sier Tina som er tannpleier. – Det finnes dessverre ingen kur som får det til å forsvinne for alltid.

Men det er ting man kan gjøre for å lindre:

– Vanligvis går disse sårene bort av seg selv etter et par uker, sier Tina. – Men for å lindre, ser vi at bytte av tannkrem og tannbørste kan hjelpe. En mykere tannbørste og en tannkrem som ikke inneholder såpestoffer. Zendium, for eksempel. Det viktigste er uansett at de inneholder fluor, forklarer hun.

– God munnhygiene er alltid viktig med sår i munnen, så vær påpasselig! Er det for smertefullt å pusse tennene i en periode, kan man også bruke et munnskyllevann som er bakterie- og soppdrepende, forklarer hun. – For eksempel Corsodyl eller Paroex. Det finnes også reseptfrie kremer eller gel på apoteket som lindrer.

Kontakte lege eller tannlege?
Blir tilstanden svært smertefull, man opplever at tannkjøttet er svært betent og rødt, og det ikke lindrer med egenbehandling, da bør man kontakte tannlege eller lege.

– Hvis det er et stadig tilbakevendende problem, og det man gjør ikke har særlig effekt, bør man ta kontakt, sier Tina. – Det finnes smertestillende midler som kan brukes, og noen av dem er reseptpliktige. La terskelen være lav for å ta kontakt, oppfordrer hun. – Vi er fagfolk som er her for å hjelpe deg!