Plaget med ising i tennene?

Plaget med ising i tennene?

I perioder kan mange av oss være plaget av ising i tennene, spesielt når man drikker noe som er kaldt, varmt eller syrlig. Her er våre tips til hva du kan gjøre for å lindre plagene.

Blottlagt tannhals til venstre

Når tannemaljen ikke klarer å beskytte nerven mot store temperaturforandringer, kan man oppleve ising i tennene. Det kan skyldes at tannkjøttet har trukket seg tilbake slik at tannhalsen er blottet, eller det kan skyldes en sprekk eller hull i tannen.

Mens du venter på time hos tannlege eller tannpleier for å få sett på saken, kan du prøve disse tipsene for å lindre plagene:

  • Bruke mykere tannbørste og børste mer skånsomt. Mange børster for hardt og med feil teknikk. Da kan tannkjøttet over tid trekke seg tilbake og blottlegge tannhalsene.
  • Ikke skylle munnen etter tannbørsting, men la tannkremen virke i munnen. Du kan også smøre litt tannkrem på det området som er ekstra følsomt.
  • Bruke fluorskyll daglig

Les mer om tannbørster og børsteteknikk

Hos tannlegen eller tannpleieren din kan du få gode råd om:

  • Hvilken tannkrem eller tannskyll du skal bruke
  • Riktig børsteteknikk

Tina er tannpleier hos Hartz Dental AS, og opplever at Sensodyne er en type tannkrem som kan virke: – Kan prøves med hell, sier hun.

Hvordan kan tannlegen behandle ising?
Ising er ikke farlig, bare skrekkelig ubehagelig, spesielt hvis man er plaget over tid. Noen ganger forsvinner plagene av seg selv.  Sykdom eller andre tilstander kan påvirke tennene våre i perioder, slik at de blir mer følsomme og sensitive. Virker ikke de tiltakene som du selv setter inn, er det lurt å få tannlegen din til å se på problemet. Hvis det er snakk om blottlagte tannhalser kan tannlegen eller tannpleieren behandle denne med effektiv fluorlakk.

Skyldes isingen sprekkdannelser eller hull, løser man det med å legge tett fylling i tannen, eventuelt rotfylle hvis nerven er svært skadet.

Uansett, er du usikker, ta kontakt!