Nytt år – nye tenner?

Nytt år – nye tenner?

Misfarging på grunn av kaffe, røyk og snus eller synlige amalgamfyllinger kan gjøre at man føler tennene kunne trengt en oppgradering. Kanskje er løsningen enklere enn du tror?

Tennene våre er som et naturlig smykke i ansiktet, men noen nøler med å vise sine frem på grunn av misfarging eller skader. Kanskje er det ikke så mye som skal til før tennene igjen skinner – helt uten bruk av blekemidler eller falske fasetter? Her er noen av våre tips:

Hvem skulle ikke ønske seg en slik tanngard?

Tannrens
Vi er alle født med ulik farge på tennene. Melketennene våre er hvitere enn de permanente tennene som kommer etterpå. I tillegg til den naturlige fargeforandringen som kommer med alderen, påvirkes fargen på tennene også av andre faktorer. Uavhengig av dette, så kan en tannrens hos en profesjonell tannpleier virkelig gjøre underverker, uansett hvilken tilstand tennene dine er i. Når du renser tennene dine får du fjernet plakk og tannstein, men en rens kan også fjerne noe av misfargingen som kan stamme fra for eksempel, kaffe, te, vin og tobakk. Jevnlig tannrens forebygger dessuten tannkjøttsykdommer som gingivitt, periodontitt og karies. Og hvis du mellom hver tannrens tar godt vare på tennene dine, med tannpuss og tannpirkere eller tanntråd, bereder du grunnen til å beholde et pent og rent smil i flere år fremover!

Synlige amalgamfyllinger
Det er flere år siden tannlegene sluttet å bruke amalgam, men fremdeles går mange av oss rundt med synlige fyllinger og fyllinger som kan få tennene til å virke grå og misfargede. Har du mulighet, burde du ta en prat med tannlegen din for å få en vurdering av om det er mulig å skifte ut noen av disse fyllingene med mer estetiske alternativer. I mange tilfeller kan en tannfarget fylling i plast (kompositt) være en god løsning. Et annet alternativ er å bruke et porselensinnlegg eller en keramisk krone. I forhold til plast er disse både sterkere og penere, men denne løsningen er nok vesentlig dyrere.

Skifte gamle plastfyllinger
Plastfyllinger kan over tid endre farge slik at de skiller seg ut i forhold til tannen. Særlig er skillet mellom tann og fylling utsatt for misfarging, og det kan virke skjemmende om det befinner seg på et godt synlig sted. Nye fyllinger kan tilpasses i farge, slik at de passer bedre inn med den tannfargen man har. Det samme kan være tilfelle hvis man har bleket tennene. Plastfyllingene vil ikke blekes slik som tennene og kan derfor bli mer synlige. Da kan det være lurt – og pent – å skifte disse.

Ta kontakt med oss for en prat om dine tenner og hva vi kan gjøre!