Høylytt, kontinuerlig snorking og pustestopp kan være viktige tegn på at du lider av obstruktiv søvnapné (OSA), som i verste fall kan være livstruende. Gunhild fikk hjelp – hos tannlegen.
OSA er en farlig søvnforstyrrelse, men mange som lider av denne tilstanden er ikke klar over det, fordi de enten ikke husker egne pustestanser i løpet av natten, de sover på eget rom eller de bor alene.
Fikk tilbake energien
Gunhild Johnsen (63) har fått en helt ny hverdag etter å ha fått tilpasset skinne hos tannlegen:
– Før var jeg alltid trøtt, jeg ble liksom ikke uthvilt etter en natts søvn, forteller barnehagelæreren fra Åsnes. – Det var min daværende mann som gjorde meg oppmerksom på at jeg hadde pustestopp om natten, forteller hun. – Jeg holdt visstnok opp å puste i lange perioder, og han ble selvsagt engstelig. Så da tok jeg kontakt med fastlegen for å høre om det var hjelp å få – og det var det, heldigvis. Innledningsvis prøvde jeg pustemaskin, men det ble for omstendelig og ubehagelig for meg, slanger og maske og greier, så da ble det søvnapnéskinne, smiler hun. Hun er fornøyd med prosessen hos Hartz og føler hun har fått veldig god behandling. – Det er godt med noen som vet og kan gi rett informasjon.
Hun gleder seg til neste undersøkelse og søvntest på sykehuset. – Nå sover jeg bare med katten, ler hun, – så det blir spennende å høre om det er endringer i søvnmønsteret! Jeg er sikker på at jeg sover bedre, det føles slik. Jeg er mer opplagt på dagtid og har fått tilbake energien. Og i den jobben jeg har, trenger jeg det!
Konsentrasjonsvansker og trøtthet
Tannlege Einar Hartz bekrefter at pasienter med OSA som regel våkner opp trette og uopplagte, og at dagen preges av både konsentrasjonsvansker og tretthet.
– OSA kommer av at svelgmuskulaturen og tungen sovner inn om natten og blokkerer luftveiene. Følgen av det er gjentatte pustestanser om natten, ja det kan være opp til så mye som 600 ganger, forteller han. – Hjernen reagerer og sender ut vekkesignaler, slik at man ikke kveles. Dette merker ikke den som sover, men reagerer med gjesping etter luft og høylytte snorkelyder.
Han forteller at tilstanden kan føre til høyt blodtrykk, hjerteinfarkt eller slag. – Og ikke minst den lite kontrollerbare mikrosøvnen i løpet av dagen, forklarer Hartz. – Den kan forekomme mens du ser på fjernsyn, etter et måltid eller sitter og snakker med noen. I verste fall mens du kjører bil.
Enkel behandling
Den erfarne tannlegen har fokusert på behandling av obstruktiv søvnapné med søvnapnéskinne og har tilegnet seg ekstra kompetanse på feltet:
– I første omgang tar man kontakt med tannlegen for henvisning til søvnspesialist, noe som gjerne ivaretas av øre-nese-halsavdelingen eller lungeavdelingen på sykehuset. Søvnutredingen der resulterer gjerne i en diagnose og anbefalt behandling, avhengig av pasientens omstendigheter og anatomi. Det mest vanlige er pustemaskin, men i mange tilfeller er det både enklere og passer bedre med søvnapnéskinne. Denne får man en rekvisisjon for å få laget, så egenandelen på behandlingen koster ingenting. Og en skinne er veldig praktisk. Det er ikke mange som vet at du faktisk både kan spise, drikke og åpne og lukke munnen normalt. Og så er den enkel å ta med på reise, smiler han.
Mistenker du at du har søvnapné? Da kan du gå inn på nettsidene til Sovnapne.no eller www.nosmed.no og lese mer om det.