Når tenner formidler følelser

Når tenner formidler følelser

Noen sykdommer vises ikke nødvendigvis på kroppen, men kan ofte ses på tennenes tilstand.

Vis meg dine tenner og jeg skal fortelle deg hvem du er, kan noen ganger være en treffende replikk i enkelte situasjoner. – Spiseforstyrrelser er et eksempel på dette, sier tannlege Lene Wennevik Langlie.

Tannlege Lene forteller at mange unngår å ta kontakt i situasjoner med tannskader forårsaket av spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi og tvangsspising:

– Det er forbundet med både skam og frykt, forklarer hun. – Derfor er det viktig å formidle til de som opplever dette at vi som jobber her har taushetsplikt, og at man ikke skal være redd for å ta opp temaet spiseforstyrrelser, verken med tannlege eller tannpleier hos oss!

Ødelegger tannemaljen
Typiske tannskader er at emaljen etses bort. – Regelmessige brekninger og oppkast påvirker på tennene, og de kan bli både slitt og deformert. Men dette kan vi gjøre noe med, påpeker Lene. – Vi kan blant annet bygge opp tennene med fasetter, som er et tynt skall av porselen, for å gi både penere tenner og fremtidig beskyttelse.

Unngå brus og juice
Det er også viktig med riktig tannstell. – Pusse tennene regelmessig, men ikke like etter brekninger og oppkast, fordi da kan emaljen ta skade, sier Lene. – Skyll heller med fluorskyll og puss etter en halvtimes tid, når emaljen har fått tid til å bli hard igjen. Husk å bruke tanntråd, avslutter hun. – Og ikke drikk fruktjuice eller kullsyreholdige drikker, de er etsende og ikke bra for tennene. Vann er den beste tørstedrikken!

Ønsker du å ta kontakt for en prat? Send en e-post eller ring oss! Vi tar deg godt imot.