Når tannkjøttet krymper

Når tannkjøttet krymper

Oppdager du at tannkjøttet ditt har begynt å krype oppover, bør du ta kontakt med tannlegen umiddelbart. For det er faktisk mulig både å forebygge og bremse skader og omfang.

Det er flere årsaker til at tannkjøttet ditt kryper oppover og blottlegger sårbare tannhalser. Mulig du kjenner deg igjen i noen av disse punktene:

– Du pusser for hardt med hard tannbørste
– Du pusser på tannkjøttet
– Du bruker ikke tannpirker eller tanntråd
– Du har hatt, eller har, tannkjøttbetennelse
– Du legger snusen på samme sted hver gang

Har du såre og vonde tannhalser, kan hyppige inntak av sure fruktdrikker som sterk juice og eplesaft forsterke dem, spesielt i kombinasjon med kraftig tannpuss. Sure oppstøt og kraftig slanking kan også medvirke til ubehag og smerter.

Kan det fikses?
– Dessverre så kan ikke tannkjøtt som allerede har trukket seg tilbake, «trekkes tilbake» igjen, sier tannlege Einar Hartz. Men de som opplever plager kan behandles med fluorskylling eller pensling. Det finnes også tannkremer på markedet med en viss dokumentert effekt på ømme tannhalser., legger han til. – Tannhalsen kan også dekkes med tannfarget fylling som ikke krever boring for å feste seg, utdyper han. – Er det estetisk sjenerende og plagsomt, kan det i siste instans bli aktuelt med kirurgisk inngrep.

Dette gjør du selv for å forebygge og behandle:
Vi deler raust rådene fra Norsk Tannpleierforening. I tillegg anbefaler vi at du tar kontakt med tannlege.

– Bruk en helt myk tannbørste. Hold i den med et såkalt «pennegrep» (ikke hold hele hånden rundt tannbørsten, men kun tommelfinger, pekefinger og langfinger) og børste bare et par tenner om gangen).
– Tannkrem inneholder som regel en del slipestoff. Ved å redusere mengden tannkrem på børsten blir slitasjen mindre.
– Ikke puss på tannkjøttet. Det er viktig å pusse hele tannen, men unngå tannkjøttet. Dette er ikke enkelt, men et godt tips er å se seg selv i speilet mens man børster for å se hvordan børsten er plassert.
– For å unngå tannkjøttbetennelse er det viktig med god hygiene. Puss tennene, bruk tanntråd og tannpirkere og skyllemiddel med fluor.
– Gå regelmessig til kontroll, selv om du ikke pleier å ha hull i tennene. Tannkjøttsykdom er vanskelig å oppdage selv.
– Stump røyken. Flere studier viser at røykere har større risiko for å utvikle tannkjøttsykdom enn ikke-røykere.
– Drikk vann etter juice, saft eller brus for å nøytralisere.
– Vent 1 – 2 timer med tannpuss etter inntak av sur drikke.