Myk eller hard tannbørste?

Myk eller hard tannbørste?

Hvilken tannbørste skal man velge i mylderet av utvalg i butikken? Er det sant at myke tannbørster er best? Og hvor ofte bør man bytte dem ut?

Når målet er å gjøre mest mulig rent mellom tennene på en best mulig måte handler det om å finne noe som passer akkurat deg, din munn, dine tenner og ditt tannkjøtt. Det sier i alle fall de fleste tannleger og forskere.

Det sitter i håndleddet
Vel, kanskje ikke helt, men mye handler om teknikk, ikke bare om hvilken tannbørste man velger.
– De aller fleste tannleger og forskere anbefaler en tannbørste med myke hår, uavhengig av om den er elektrisk eller ikke, sier tannlege Einar Hartz. – Det er fordi de myke bustene i børsten kommer best til for å fjerne plakk og rester fra tennene, og så er den skånsom mot tannkjøttet.

Skal man komme skikkelig til, bør ikke tannbørsten være for stor.

– Det aller viktigste er at man kommer til i alle kriker og kroker. Spesielt bakerst i munnen opplever mange som spesielt vanskelig å nå. Da er det viktig å velge en tannbørste som er liten nok. Det er ingen skam å kjøpe en barnetannbørste hvis det er det som virker best!

Elektrisk eller manuell?
Professor Gunhild Strand ved Universitetet i Bergen har tatt konsekvensen av forskningsresultatetene og pusser både med manuell og elektrisk børste hver dag. Det forteller hun i et intervju til forskning.no:

– Noen synes det er vanskeligere å komme til med en elektrisk tannbørste, så dette med tannbørstevalg er litt individuelt, sier forskeren.Føler du selv at tennene blir rene med den ene eller andre børstetypen, er altså forskerrådet så enkelt som å fortsette med det som fungerer for deg. Selv bruker professoren faktisk begge deler, forteller hun. Elektrisk om kvelden og manuell om morgenen: – Da får jeg det beste av to verdener.

Hun påpeker at det er viktig å ikke være for hardhendt:

– Det er ikke helt krise å dra den elektriske tannbørsten litt frem og tilbake, mener Strand, men hard skrubbing frem og tilbake på tannkjøttet skal vi ikke gjøre uansett hva slags børste vi bruker.Da kan tannkjøttet trekke seg tilbake. – Men bakteriebelegget langs tannkjøttet må fjernes, presiserer tannforskeren. Og det har vært et problem at folk pusser for hardt, derfor er ikke harde børstehoder lenger er å finne i norske butikker.
– Vi har bare myk og medium til salgs her i landet nå. Du kan få kjøpt hard bust i utlandet, men jeg vil ikke anbefale det, sier forskeren.

Bør bytte tannbørste jevnlig
De fleste tannleger anbefaler at man bytter børste hver tredje måned.
– Eller når tannbørsten blir slitt, sier tannlege Hartz. – Det som kommer først. Dessuten kan det være lurt å bytte hvis man har vært forkjølet, eller hvis andre har brukt den, smiler han. – Tannbørsten din er ikke noe du skal dele med andre, uansett.
– Er du usikker, ta kontakt så gir vi deg noen gode råd og anbefalinger, avslutter han.