Munntørrhet – mer vanlig enn du tror

Munntørrhet – mer vanlig enn du tror

_MG_8799_redigerad-1Hyposalivasjon, eller munntørrhet som de fleste kaller det, er relativt vanlig. Faktisk opplever rundt 25 % av oss å være plaget av dette. Men hva er årsakene og hvordan kan det lindres?

Spytt har mange forskjellige funksjoner, det dreper bakterier, motvirker tannråte, smører munnen og tjener som bærer av næringsstoffer og fordøyelsesenzymer som deltar i nedbrytingen av maten vi spiser. Blant annet. Å ha en velfungerende spyttproduksjon er avgjørende både for livskvalitet og generelt velvære i tillegg til at det beskytter mot sykdommer i munnhulen.

Mange årsaker til munntørrhet
Munntørrhet forårsakes enten av at spyttproduksjonen er for liten, eller at sammensetningen ikke er riktig. Dette øker risikoen for sår på slimhinnen og karies og kan blant annet skyldes alder, sykdom eller være en bivirkning av ulike medisiner. Mange opplever også munntørrhet ved stress og nervøsitet eller ved munnpusting.

  • Aldersrelatert munntørrhet er en naturlig følge av at kroppen blir eldre og at alle kjertler i kroppen får redusert funksjon, også spyttkjertlene. De skrumper rett og slett inn og produserer mindre spytt.
  • Den vanligste årsaken til munntørrhet er medisiner og bivirkninger av medikamenter. Det kan være preparater som har vanndrivende effekt, er blodtrykksenkende, allergimedisiner, cellegift eller beroligende midler. Norsk Helseinformatikk opplyser at man regner med at så mye som 500 medikamenter kan ha munntørrhet som bivirkning.
  • Sykdommer som Sjøgrens sykdom, infeksjoner og diabetes kan gi munntørrhet. Stråling i ansiktsregionen i forbindelse med kreftbehandling kan også gi munntørrhet som ettervirkning.
hartz-munntorrhet-1
Tannpleier Tina har fått mange gode tilbakemeldinger på at dette munnskyllevannet lindrer munntørrhet på en veldig god måte. Du får kjøpt det hos oss!

Det finnes lindring!
Munntørrhet er ikke bare ubehagelig, men gir også større sjanse for soppinfeksjon i munnen og for å utvikle hull i tennene. Det er heldigvis mye du kan gjøre for å forhindre dette:

  • Skifte til fluortannkrem som ikke skummer, f.eks Zendium
  • Sukkerfrie tabletter eller tyggegummi
  • Grundig rengjøring av tenner, tunge og munnhule
  • Unngå søtsaker og søte drikker
  • Drikke mye vann
  • Spraypreparater for å fukte munnen (apotek)
  • Flux munnskyllevann

Det viktigste er likevel å snakke med tannlegen din, slik at dere sammen kan finne ut av både årsaker og virkemidler. Kanskje kan sammensetningen av medisiner som tas, eller doseringen av disse være avgjørende for å redusere munntørrheten. Dette kan du og tannlegen din finne ut av i samarbeid med fastlege. Tannlegen kan også gi råd og veiledning i forhold til egenbehandling.

Bidrag til tannbehandling ved munntørrhet
Hartz Dental har avtale om direkte oppgjør med HELFO. Da slipper du å legge ut for behandlingen selv dersom du har krav på dekning fra folketrygden. Behandling hos tannlege med direkte oppgjørsavtale foregår slik:

  • Du skal ikke sende inn noe til HELFO
  • Stønad etter fastsatte takster fra folketrygden utbetales direkte til tannlegen
  • Regningen du får fra tannlegen gjelder det du skal betale selv

Om det foreligger dokumentasjon over tid (et år) på karies eller andre skader på tennene på grunn av munntørrhet, kan man få stønad fra Helfo.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helfo, Tannlege.nu