Fra tid til annen får vi spørsmål om munnskyllevann. Bør man vurdere å bruke det på fast basis, og hva er best? Det enkle svaret på det første spørsmålet er: Ja, det kan være en god idé, selv om det for de fleste ikke er av vesentlig viktighet.
Munnskyllevann brukes av mange forskjellige årsaker. Man ønsker en friskere munn, eller ønsker for eksempel å bli kvitt dårlig ånde. Forskjellige munnskyllevann brukes for å forebygge hull i tennene, beskytte tenner og tannkjøtt mot bakterier, og reduserer bakteriebelegget. Bakterier er årsaken til dårlig ånde.
Men vår tannpleier Ida Kroken ønsker likevel å presisere følgende:
– Munnskyllevann erstatter på ingen måte den daglige og grundige rengjøringen med tannbørste, fluortannkrem og tanntråd. Munnskyll er et supplement til dette.
Fluor forebygger hull
De aller fleste av oss som har en stabil tannhelse og ingen kroniske plager har strengt tatt ikke behov for å bruke munnskyllevann. Men man gjør likevel ikke noe feil ved å bruke et fluorholdig skyllevann.
– Mange har den vanen at de skyller munnen med vann etter tannpuss, ofte for å bli kvitt sterk eller ubehagelig smak i munnen. Det bør man ikke gjøre, sier Ida. Da får ikke fluoren i tannkremen tid til å virke på tannemaljen. Bruk i så fall heller et fluorholdig produkt med en smak du liker bedre enn tannkremen.
Hvis du har svak tannemalje og er plaget med tilløp til mange småhull, velg et munnskyllevann med høyere fluorinnhold. Fluorholdige munnskyllevann som også inneholder klorheksidin kan være gunstig for å redusere karies og plakknivået. Spør din tannpleier om en anbefaling, hvis du er usikker på hva du bør bruke.
Tannkjøttplager og kroniske tilstander
Det er ingen hovedregel at man SKAL skylle med munnskyllevann for å forebygge tannkjøttbetennelse. Selv for de som har en kronisk tilstand som periodontitt, er ikke munnskyllevann en absolutt nødvendig del av den daglige rutine. Det kommer helt an på tilstanden hos den enkelte pasient.
– Som presisert tidligere er det også her rengjøringen som er viktigst. Men en mild klorheksidin munnskyllevæske kan bidra til bedre renhold, og dermed redusere risikoen for ytterligere sykdomsutvikling. Etter kirurgisk inngrep, under tannkjøtt- og periodontittbehandling anbefales munnskyllevann med 0,12-0,2% klorheksidinnhold. Din tannlege vil gi deg råd om hva du bør bruke.
Noen munnskyllevann er alkoholholdige. Har du munnsårhet, så frarådes det å bruke munnskyllevann med alkohol i. Disse munnskyllevannene har også liten terapeutisk effekt, hvis de ikke inneholder fluor. Den gamle «klassikeren» Vademecum er er alkoholholdig, men hjelper kun for å få frisk smak i munnen. Et kort øyeblikk.
Fortsatt usikker på om du bør bruke et munnskyllevann, eller hva du skal bruke? Spør din tannpleier neste gang du er innom Hartz Dental for kontroll.