Må visdomstennene nødvendigvis trekkes?

Må visdomstennene nødvendigvis trekkes?

Visdomstennene er en overflødig rest fra fortiden, men de fire store jekslene betydde at våre forfedre kunne tygge seg gjennom datidens grove kost og sikre seg en større sjanse til å overleve.

Omtrent tre fjerdedeler av oss får alle fire visdomstennene, det mest vanlige er sent i tenårene eller i løpet av tjueårene. De kan også komme senere, hvis det har vært dårlig plass og tenner har blitt fjernet.

Kan komme sent i livet
Selv om det oppleves som litt rart å få nye tenner etter man har fylt 30 år, er det ikke noe galt om det skjer.
– Har man ingen plager, annet enn litt hovenhet når de kommer, så trenger man ikke fjerne dem, sier tannlege Einar Hartz. -Det vi opplever er at visdomstennene fjernes på grunn av infeksjon eller karies i visdomstannen eller i nabotannen. Det kan også oppstå rotbetennelse, eller feil bitt som resultat av den fremvoksende visdomstannen. Da er det greit å gjøre noe for å rette opp i problemet. Visdomstenner som ikke har kommet frem, kan gi smerter i munnen, legger han til. – Hvis man tar en tur til tannlegen kan man raskt få svar på dette.

Når visdommstannen fjernes
– Tannen trekkes på vanlig måte, under lokalbedøvelse. Dette er som regel en helt uproblematisk og enkel affære, sier Hartz. fjernes med en vanlig uttrekking under lokalbedøvelse. Dette gir sjelden problemer. Skulle tannen ligge skjevt eller begravet i kjevebeinet, må man fjerne tannen kirurgisk, forklarer han. – Dette skjer også under lokalbedøvelse. Vi lukker såret med et par sting som forsvinner av seg selv, eller fjernes av oss. Litt ubehag i etterkant må man regne med, men det forsvinner etter noen få dager.

Renhold er alfa omega
Det er en myte at visdomstennene er av dårligere kvalitet enn de andre tennene og derfor bør trekkes.
– Den vanligste årsaken til at de trekkes, er at de rett og slett har litt for dårlig plass bakerst i tannrekken og bryter kanskje ikke frem på normal måte, forklarer Hartz. – Det kan gi problemer og infeksjoner i området. Dårlig renhold kan også gi de samme problemene. Er man usikker, opplever smerter med feber og problemer med å gape, bør man oppsøke tannlege straks, påpeker han.

Kostnader for å fjerne visdomstann
Prisen på å fjerne en visdomstann varierer, siden hver tannlege fastsetter egne priser og velger selv hva slags prissystem de vil ha. Hvis tannen er frembrutt, kan tannen fjernes med vanlig trekking og da er prisen lavere.

Du kan også få dekket tannbehandling av folketrygden om du har særskilt grunn til det. Mer informasjon om dette finner du hos Helfo.no.

Prisene varierer etter om du trenger kirurgisk inngrep eller trekking, hvor lang tid en eventuell operasjon tar, hvor mye bedøvelse du ønsker, røntgenbilder og om du får refusjon fra Helfo. Noen ganger må det en operasjon til, det vil naturligvis koste mer.
– Snakk med oss og få en pris på din tann, sier Hartz. Man har krav på informasjon før behandling, og det får du hos oss, smiler han.