Vil ikke bli tannløs gammel gubbe

Vil ikke bli tannløs gammel gubbe

Geir Fjeld trodde at han kom til å miste alle tennene da han fikk påvist tannkjøttsykdommen Periodontitt. Men slik gikk det heldigvis ikke.

Geir Fjeld

Det begynte så smått da Geirs tidligere tannlege la ned praksisen sin.

– Jeg gikk ikke til tannlegen på flere år, innrømmer han. – Da jeg etter hvert skjønte at det var på tide, tok jeg kontakt med Hartz Dental, etter anbefaling fra flere. Det angrer jeg ikke på i dag, smiler han – med alle tennene i god behold. Nå er det tannpleier Tina som tar seg av oppfølging og rens.

Sykdom i tannfestet
Peridontitt er en betennelsestilstand i tannkjøttet som fører til gradvis og ofte uopprettelig tap av tannens beinfeste i kjeven. Tannpleier Tina forteller at periodontitt kan gjøre det ubehagelig og smertefullt å tygge. – Det er også en av de vanligste årsakene til tap av tenner i voksen alder. Sykdommen kan gjøre tennene løse, eller de kan løsne helt, forteller hun.

Les om periodontitt i Store Norske Leksikon

Må behandles av profesjonelle
– Jeg husker at jeg både var litt sjokkert og litt redd da jeg hadde vært hos tannlegen for første gang etter så mange år, forteller Geir. – Men hos Hartz ble jeg godt tatt vare på og veldig beroliget etter hvert som behandlingen skred frem. Og det trengtes virkelig en skikkelig opprydning, smiler han.

Første runde var litt ubehagelig:

– Med periodontitten får man lommer i tannkjøttet, en åpning mellom tann og tannkjøtt, sier Geir. – Og der hadde bakteriene hatt seg en skikkelig fest! Dermed ble det lokalbedøvelse og rengjøring på innsiden av tannkjøttet. Litt ubehagelig, legger han nølende til. – Men bedre enn å risikere å miste tenner!

Tannpleier Tina

Tannpleier Tina spesifiserer at i motsetning til gingivitt, som er en overfladisk betennelse i tannkjøttet som de fleste kan klare å behandle på egen hånd, så må perodontitt behandles hos tannlege eller tannpleier. – Vi må komme til under tannkjøttet med instrumentene våre, for å skrape bort bakteriene, forklarer hun.

Går til sjekk og rens hvert halvår
Etter at periodontitten ble oppdaget, gikk Geir til kontroll og rens en gang i året. – Det ble for sjeldent for meg, sier Geir. – Så nå går jeg en gang hvert halvår for å rense opp og holde det i sjakk. Jeg har også blitt flinkere å gjøre rent med både børste og tannpirker. Men røykinga klarer jeg ikke slutte med, dessverre. Det gjør jo ikke situasjonen noe bedre, akkurat, siden røyking er en av de tingene man absolutt bør slutte med om man har denne tilstanden. Men jeg gjør det jeg klarer og kan, sier han. – Og med så god oppfølging hos tannpleier, så tror jeg at jeg kommer til å beholde alle tennene så lenge som jeg trenger, smiler han.