Kan gi permanent tannkjøttskade

Kan gi permanent tannkjøttskade

Mens andelen som røyker går ned, går andelen snusende nordmenn opp. På mange måter bra for den allmenne folkehelsa, men ikke veldig positivt for tannhelsa.

Mens sammenhengen mellom røyking og visse typer kreft er veldokumentert, har det ikke vært like lett å påvise sammenhengen mellom snusing og kreft. Dessuten har ihuga snusere påpekt at snus er et basisk stoff, og derfor bra for syrebalansen i munnen – noe som derfor skal gi mindre sjanse for hull i tennene. Det er ikke doktorgradkandidaten Lena Hellqvist enig i. Til sin doktorgrad har Hellqvist gjort en ny analyse av materiale samlet inn i Sverige i tre tidligere studier, fra 1983, 1993 og 2003.

– Våre studier har ikke gitt noen klinisk bekreftelse på at snusbrukere har færre hull, sier hun i en pressemelding fra Gøteborgs universitet til forskning.no.

Kan gi skade på slimhinnen
Hos Hartz Dental er de klokkeklare: Hverken røyking eller snusbruk er bra for den almenne tannhelsa:
– Vi ser at slimhinnen der snusen ligger, reagerer ved å bli rød og irritert, forteller tannlege Einar Hartz.

– Når man har brukt snus fast over lengre tid, blir slimhinnen hvitlig, fortykket og rynkete. Om man slutter å snuse, vil slike forandringer normaliseres etter en tid. Klarer man ikke å slutte, anbefaler vi at snusen legges forskjellige steder, for å ikke belaste slimhinnen samme sted hele tiden. Det beste vil selvsagt være å slutte, sier Hartz. – Vær uansett oppmerksom på om det oppstår sår som ikke gror i løpet av noen få dager i området der du legger snusen. Da bør du oppsøke tannlege for nærmere undersøkelse.

Han påpeker at hvis man fortsetter å snuse, så kan det oppstå permanente skader: – Man kan etter hvert se at tannkjøttet trekker seg tilbake og etterlater en blottlagt rotoverflate der snusen ligger. Selv om man slutter å snuse, vil tannkjøttet ikke komme på plass igjen. Dette er altså en permanent skade, forklarer tannlegen.

– Når det gjelder tennene, er det fare for misfarging, spesielt der det er sprekkdannelser i emaljen og i overgangen mellom tenner og fyllinger. Det ser ikke særlig pent eller sunt ut, konkluderer Hartz.

Nikotinfri snus gir også skade
Selv om undersøkelser viser at snusing stort sett er mindre skadelig enn røyking, er det likevel grunn til å ta snusrelaterte helseskader på alvor. Blant annet så har man funnet at snusbruk øker risikoen for høyt blodtrykk. Nikotinet fra snusen får blodårene til å trekke seg sammen, samtidig som pulsen stiger. Dermed stiger blodtrykket, noe som kan bli en vedvarende situasjon om man fortsetter å snuse.

Nikotinfri er heller ikke ufarlig. Dette er fordi de nikotinfrie alternativene som regel er laget av mais, og kan ha opptil 6,5 prosent karbohydrater og hele 24 prosent stivelse i seg. Noe doktorgradkandidaten Lena Hellqvist mener kan gi en fremtidig smell på tannlegeregninga:

– De nikotinfrie snusalternativene reduserte pH-verdien i tannplakket betraktelig. Sammen med mye karbohydrater i prisen øker det risikoen for hull, skriver Hellqvist i en av studiene i doktorgraden.