Kan føre til korona-komplikasjoner

Kan føre til korona-komplikasjoner

Peridontitt er en betennelsestilstand i tannkjøttet som fører til gradvis og ofte uopprettelig tap av tannens beinfeste i kjeven. Studier viser at betennelsestilstanden i munnhulen kan føre til at Covid19- viruset blir mer aggressivt.

Tannpleier Tina hos Hartz Dental i Elverum forteller at periodontitt er en tilstand som kan gjøre det ubehagelig og smertefullt å tygge. – Det er også en av de vanligste årsakene til tap av tenner i voksen alder. Sykdommen kan gjøre tennene løse, eller de kan løsne helt, forteller hun. – Nesten halvparten av vår voksne befolkning rammes av denne tilstanden, og det er viktig at den ikke går ubehandlet, legger hun til.

Påvirker immunforsvaret
Studien, som er publisert i Journal of Clinical Periodontology som utgis av European Federation of Periodontology (EFP) viser at pasienter som er rammet av korona har nesten tre ganger større sannsynlighet for å oppleve komplikasjoner hvis de i tillegg har peridontitt. Ekspert på peridontitt hos UiT, Anne Margrete Gussgård, sier til NRK i et intervju at hele kroppen rammes: – Det vil påvirke hele immunforsvaret, slik at man er mer utsatt også for annen sykdom, forklarer hun og er ikke overrasket over funnene.

Studien er den første der kombinasjonen av betennelse i munnen og korona kartlegges. Professor Lior Shapira, president for EFP,  uttaler i en pressemelding fra foreningen at resultatene fra studien antyder at betennelser i munnhulen kan føre til at koronaviruset blir mer aggressivt:  – Oppfølging av munnhygienen bør være en del av helseanbefalingene for å redusere risikoen for alvorlig COVID-19-sykdom.

Les hele pressemeldingen fra EFP

De viktigste tegnene på peridontitt
Mange kan gå rundt med lidelsen uten å merke noe som helt. Derfor er det viktig med en jevnlig sjekk hos tannlege eller tannpleier.
– Skulle man oppleve at tannkjøttet blør eller er hovent, så er det i alle fall ingen grunn til å vente med tannlegetimen, oppfordrer tannlege Einar Hartz. – Det beste er at tilstanden blir oppdaget og behandlet så tidlig som mulig..

Relatert sak: Vil ikke bli tannløs gammel gubbe

Han minner også om at det er mer enn hull i tennene som kan avdekkes ved en tannlegetime: – En time hos tannlegen vil kunne avsløre plager og sykdommer i slimhinner og tunge på et tidlig tidspunkt, i tillegg til eventuelle sykdommer i tennenes festeapparat og tannkjøtt. Det kan virke både betryggende og forebyggende å gå til jevnlige kontroller, avslutter han. – Desto tidligere slike plager blir oppdaget, jo større sjanse er det for å få til en behandling som lindrer og som hindrer et videre sykdomsforløp.