En av fem er engstelige for å gå til tannlegen, og så mange som fem prosent av oss har virkelig tannlegeskrekk, eller odontofobi, som det heter på fagspråket.
Å ha tannlegeskrekk kan påvirke både hverdag og livskvalitet. De fleste av de som virkelig sliter med denne lidelsen, går ikke til tannlegen i det hele tatt. Det går selvsagt ut over tannhelsa til den enkelte og kan forårsake mye smerter og ubehag.
Kontrollfreakene har det verst
Så hva er årsaken til tannlegeskrekk? Hvorfor er så mange av oss redde for å gå til tannlegen? Tannlege og professor Tiril Willumsen sier til forskning.no at det kan være flere årsaker som ligger til grunn for angsten:
– Munnen er en sårbar del av kroppen vår. Det er flere grunnleggende behov som blir truet via munnen, som det å ha frie luftveier, forklarer hun. – Vi har dype, biologiske overlevelsesmekanismer. Og i tillegg trigges frykt og unngåelse i oss når vi opplever smerte.
Willumsen sier også at folk som liker å ha kontroll kan føle seg veldig hjelpeløse i tannlegesituasjonen:
– Det å legges bakover i en stol kan være vanskelig fordi man føler seg så hjelpesløs. Noen har traumatiske opplever som gjør det ekstra vanskelig. Personer som har vært utsatt for overgrep eller tortur kan ha et ekstra stort behov for å føle at de selv har kontroll, sier forskeren. – Og det vi opplever i tannlegestolen kan gjøre tannlegeskrekken vår sterkere eller svakere. Dårlige opplevelser kan gjøre at de tyve prosentene blir enda reddere, påpeker hun.
Kan skyldes redde foreldre
– Redde foreldre gir redde barn. Men vi vet at hvis et barn har mange gode opplevelser før de opplever noe negativt hos en tannlege, er det større sjanse for at de ikke blir redde, sier forskeren i intervjuet med forskning.no.
Også den generelle psykiske helsa og eventuelt andre angstlidelser eller depresjon kan påvirke forholdet til tannlegen:
– Hvis man for eksempel er paranoid og mistroisk blir man også mistroisk til tannleger, mener Willumsen.
Så hvordan finne man frem til de tannlegene som er flinke med redde pasienter?
En tannlege til å stole på
Åpenhet om frykten er viktig, sier professoren. – Jeg vil si at det beste rådet er å spørre noen man kjenner, noen som har egne erfaringer, og kjenner en tannlege som er god på dette. Det aller viktigste er å finne en behandler man stoler på og kan prate med.
Hos tannlegene på Hartz Dental kjenner de problematikken godt, og vet at det for mange kan være vanskelig bare å ta kontakt for å avtale time.
– Vi forsøker å formidle til potensielle pasienter at det er mye vi kan gjøre for å hjelpe, sier tannlege Einar Hartz. Han har jobbet med slike utfordringer i flere år, og behandler mennesker fra hele distriktet. Han tror at tillit er en avgjørende faktor.
– Vi tar gjerne bare en prat først, for å finne ut av hvilken måte vi best kan tilrettelegge, forteller han. – Og vi har gode ressurser på området. I de senere årene har vi blant annet knyttet til oss anestesilege Thomas Olsen, legger han til.
– Det er viktig å gjøre kjent at sedasjon er en mulighet for de som sliter veldig med tannlegeskrekk, eller har problemer med brekninger når de er hos tannlegen.
– Det viktigste for oss er at pasienten tar kontakt, eller får en av sine nærmeste til å gjøre det, slik at vi får fortalt at det finnes løsninger på det meste. Tenk å slippe og gå rundt med ubehag og smerter i munnen, avslutter han med et smil.- Det er mulig å få gjort mye på kort tid!
Kilde: forskning.no, Hartz Dental
Les intervjuet med pasienten som gjennomførte behandling til tross for tannlegeskrekk: