Dersom bakteriebelegget plakk får ligge i fred på tennene, utvikler det seg til tannstein. Det er verken lekkert å se på eller bra for tannhelsa.
Plakk er et bakteriebelegg som angriper tannemaljen og tannkjøttet. Ubehandlet fører det til forkalkning, det vil si tannstein. Det vil du ikke ha.
Plakk vanlig årsak til problemer
– Det er når prosessen med mat, væske og spytt kombineres, at det produseres bakterierester, sier tannpleier Maria hos Hartz Dental. – Det samles gjerne i sprekkene mellom tenner og tannkjøtt og produserer i sin tur syre. Denne syren kan skade tannemalje og tannkjøtt. Det er når den samles opp over tid at den blir til tannstein, forklarer hun. – Men tannstein kan også oppstå ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten. Da er ikke plakk med i prosessen.
Puss puss!
Selv om tannlegen enkelt kan fjerne både tannstein og plakk, er det bedre både for lommeboka og tannhelsa å drive forebyggende pussing.
– Jo eldre man blir, desto viktigere er det å pusse nøye. Vanligvis blir man mer utsatt når man blir eldre, selv om det varierer fra person til person, sier Maria. Våre råd for å unngå plakk er at man pusser tennene grundig med fluortannkrem morgen og kveld, rengjør nøye mellom tennene og eventuelt slutter å røyke, legger hun til. – Er man usikker på om man bruker rett pusseteknikk, så hjelper vi gjerne til!
Les: Elektrisk eller vanlig tannbørste – hva er best?
Hun advarer mot å forsøke å fjerne tannstein selv : – Da kan man skade emaljen på tennene og ende opp med å gjøre vondt verre, påpeker hun.
Ikke la det ligge
Den ru overflaten på tannsteinen, gjør at bakterier lettere fester seg. Det produserer mer syre, som i sin tur kan føre til hull i tennene. – Det kan også føre til dårlig ånde, misfarginger, tannkjøttbetennelse og i verste fall løse tenner, sier hun. -Ikke la det ligge! Ta kontakt, så fikser vi både tannstein, plakk og andre tannproblemer for deg, avslutter Maria med et smil.