Hva gjør diabetes med tannhelsen din?

Hva gjør diabetes med tannhelsen din?

Har du diabetes, bør du ta ekstra godt vare på tennene. Diabetes kan svekke immunforsvaret, slik at kroppens motstand mot infeksjoner blir svakere.

Hos Hartz Dental behandler tannleger og tannpleiere pasienter med diabetes hver dag. De ser at det er spesielt viktig for disse å ta ekstra godt vare på tennene: – Bakterier og virus kan lettere formere seg, og blant annet forårsake betennelse i tannkjøttet, sier tannpleier Tina. – Hvis betennelsen blir varig, kan tennenes festeapparat svekkes og tennene kan løsne. Har du diabetes, kan det derfor være lurt å ta en ekstra prat med oss, for å få informasjon og veiledning om hva du selv kan gjøre for å redusere mulige problemer med tenner og tannkjøtt.

Tannpleier Tina

Karies og tenner som løsner?
– Hvis tannkjøttet stadig blør når du pusser tennene, hvis tennene gir vond smak, blir ømme å tygge med, eller hvis du opplever at de forandrer stilling, er det tegn på at tennenes feste er angrepet, forklarer Tina.

– Det betyr at du må gjøre noe mer enn det du pleier med renholdet, og at du bør bestille time hos tannlege eller tannpleier så fort som mulig.

Det kan være vanskelig å unngå sukkerholdig mat, også for personer med diabetes. Hvis blodsukkernivået er for høyt, vil alle kroppens væsker inneholde høyere sukkerverdier, inkludert vevsvæsken i tannkjøttet og spyttet.

– Dette kan gi bakteriene næring til å syreetse tannemaljen og utvikle karies under tannkjøttet. Dersom man ofte er tørr i munnen, forsterker dette begge prosessene, sier Tina. – Munntørrhet kan man få både av høyt blodsukker og bruk av medikamenter. Heldigvis finnes det spyttstimulerende midler på apotek – og vi anbefaler ekstra tilførsel av fluor daglig, for å motvirke karies.

Tips til egenpleie:

  • Hold tennene og mellomrommene rene daglig.
  • Hold blodsukkernivået så normalt som mulig.
  • Oppsøk tannlege eller tannpleier i tide. Jo lenger du venter, jo mer kan skaden ha utviklet seg.

 

Sjekk om du har diabetes 2 uten å vite det:
Mange nordmenn har diabetes type 2 uten å være klar over det. Ta en prat med fastlegen din og be om en blodprøve hvis du føler deg kronisk trett, nedstemt, er ofte tørst og/eller må tisse mye og ofte. Spesielt hvis du er litt overvektig, lever et stillesittende liv eller har diabetes i familien. Det er bedre å vite enn ikke å vite, og det er viktig å få rett behandling så tidlig som mulig.

 

PS: Tannbehandling av periodontitt kan utløse trygdestønad, slik at behandlingen blir billigere. Spør oss om mer informasjon om dette!

Fakta om diabetes:

  • Det er anslått at 175.000 nordmenn har diabetes type 2 uten å vite om det.
  • Antall nordmenn med diabetes type 2 er firedoblet de siste 50 år.
  • Diabetespasienter er to til fire ganger mer utsatt for periodontal sykdom.
  • Ubehandlet diabetes type 2 kan føre til alvorlige komplikasjoner.
  • Tannhelseteamet kan spille en viktig rolle i å avdekke diabetes på et tidlig stadium og sørge for at pasientene får den behandling og informasjon de trenger for å sikre god tannhelse og forhindre sykdomsutvikling.

Kilde: Den Norske Tannlegeforening, Diabetesforbundet, Norsk Tannpleierforening