Protese – en mulighet når alle tennene er borte

Protese – en mulighet når alle tennene er borte

Det er både psykisk og fysisk belastende å mangle tenner. Er ikke en delprotese et alternativ, kan en helprotese være en god løsning.

Det kan være mange grunner til at man ikke har mulighet til å bevare egne tenner. For eldre mennesker kan dette skylde dårlig tannbehandling i ungdommen. Noen har også liten motstandskraft mot tannråte eller tannkjøttbetennelse. Det er alltid er en fordel å bevare noen tenner, men ikke alltid mulig. Helprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av kjevekammen. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

Hvordan oppleves det å ha helprotese?
All erfaring tilsier at tilpassingen av protese i overkjeven er enklere enn protese i underkjeve. Det er vanskelig å forutsi hvem som vil oppleve problemer, men det vil uansett være snakk om en periode der man opplever ubehag og problemer. Det kan være vanskelig å si noen lyder, for eksempel bokstaven «S». Noen mennesker har særlig sarte eller følsomme slimhinner, noe som kan by på utfordringer. Andre er plaget med munntørrhet og kan også ha litt problemer med å tilpasse seg en protese. Her finnes det heldigvis gode løsninger, som tannpleier eller tannlege kan veilede i. 

Er man usikker på om helprotese er et mulig alternativ, bør man ta en prat med tannlegen. Det ER tross alt mye god livskvalitet i tenner!

Tidligere var det lang ventetid før protesen kom på plass, i dag kan tannlegen sette inn protese med en gang tennene er trukket. Man må selvsagt regne med at tannlegen må foreta justeringer i begynnelsen, og kanskje litt større endringer etter at protesen har vært i bruk noen måneder.

Det er gode muligheter for at ingen vil kunne se at du har protese, det er mulig å lage dem svært naturtro, med både gullfyllinger og andre tilpasninger.

Regelmessig kontroll
Protesens levetid er vanskelig å forutsi, noen sliter den raskt ned, mens hos andre tar det lenger tid. I gjennomsnitt vil den vare i cirka 10 år – eller lenger hvis den blir justert etterhvert. Det er uansett viktig å gå regelmessig til kontroll hos tannlegen, slik at man unngår betennelser eller sopp- og bakteriebelegg. Det er også viktig med godt renhold. Tannlegen eller tannpleieren gir gode råd og instruksjon om hvordan man kan rengjøre protesen på best mulig måte, slik at man kan ha glede av den i mange år.

Har du spørsmål rundt dette temaet? Ta gjerne kontakt med oss!