Fluor – så revolusjonerende som sitt rykte?

Fluor – så revolusjonerende som sitt rykte?

Det korte svaret er et rungende JA. Men få ting er helt ufarlig, så i denne saken finner du fakta om fluor.

Alan Richards, som er førsteamanuensis i tannsykdomslære på Institutt for Odontologi på Aarhus universitet, sier til forskning.no at tannleger mener at innføringen av fluortannkrem var litt av en revolusjon:

– For 20–30 år siden var det vanskelig å finne noen unge mennesker som ikke hadde hull i tennene. På 1950-tallet kunne man få et gebiss i konfirmasjonsgave. I dag har halvparten av ungdom mellom 15 og 16 år ingen hull, sier forskeren, og forteller at utviklingen er den samme i alle land hvor man i dag bruker fluortannkrem.

Han påpeker at fluor har vist seg å være så effektivt at forskerne i dag av etiske grunner ikke får lov til å gjennomføre forsøk hvor en kontrollgruppe barn bruker tannkrem uten fluor.

Hva er fluor?
Fluor er et grunnstoff som finnes naturlig i drikkevann i store deler av verden. I jordskorpen finnes fluor som fluoridforbindelser, de viktigste er fluoritt, kryolitt og fluorapatitt. Når det i dagligtale snakkes om fluor, er det fluorid man sikter til.

– Det stoffet har lite å gjøre med den farlige gassen fluor eller hormonforstyrrende fluorstoffer, sier Richards. – Fluortannkrem er ikke farlig fordi mengden fluor er så liten, sier han til forskning.no.

Møter jevnlig skeptikere
Tannhelsepersonell vil i løpet av sin yrkesaktive periode møte påstander om at fluor er skadelig, og pasienter som er engstelige for dette. Tannlege Einar Hartz mener bekymringene er ubegrunnet:

– Svært høyt fluorinntak vil påvirke helsa, klart det. Spiser du en hel tube tannkrem, blir man selvsagt dårlig, med vondt i magen og oppkast. Men du må innta ett gram fluorid på en gang for at forgiftningen skal bli livstruende. Det tilsvarer om lag 6,5 tuber tannkrem, påpeker han. – Det skal godt gjøres å få i seg så mye på en gang.

I Norge anbefaler helsemyndighetene tannbørsting to ganger per dag med tannkrem med fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm. Mengden per børsting er så liten at den ikke har skadelig effekt. En sjelden gang oppstår det tilfeller av dental fluorose (misfarging av tennene) hos barn som har inntatt mer enn 0,04 mg fluor per kilo kroppsvekt over tid under tanndannelsen, altså før de er fem år. – Men dette er svært sjeldent, sier Hartz. At diskusjonen likevel tas fluordiskusjon opp i media og på internett med jevne mellomrom, synes han egentlig bare er positivt. – En mulighet til å fokusere på hvor viktig fluor er og har vært for tannhelsa. Som fagfolk får vi anledning til å spre viktig og nyttig informasjon, sier han.

Fluor bra for tannhelsa
Hartz sier fordelene ved å bruke fluortannkrem i anbefalte mengder er udiskutabelt positive:

– Tannemaljen blir mer motstandsdyktig mot syreangrep, kariesangrep kan stanses i en tidlig fase og små hull kan repareres. Kort sagt – er du flink til å pusse tennene med fluortannkrem trenger du ikke komme innom her så ofte, spøker han.

Kilder: Tannlegetidende, Forskning.no