Elektrisk eller vanlig tannbørste – hva er best?

20160905_182320
Tannpleier Marita Tagesson

Pene tenner og sunt tannkjøtt krever god rengjøring med børste. Men hvilken, hvor ofte og ikke minst, hvordan?  Tannpleier Marita Tagesson har lang erfaring og er ikke i tvil om hva hun vil anbefale.

Marita bor i Sverige og har arbeidet som tannpleier siden 1992. Hun jobber nå annenhver uke hos Hartz Dental i Elverum og har gjort det siden mars i år. Marita er brennende opptatt av å gi god veiledning for sunn og effektiv børsting av tenner og har sett litt av hvert opp i gjennom årene. – Det er så mange som har det alt for travelt når de børster, dermed blir munnhygienen mangelfull, selv om man børster jevnlig, sier hun.

2 + 2 + 2 –regelen
Elektrisk eller ei, det er tre ting man bør huske på før man starter. – Tidlig i min karriere lærte jeg denne huskeregelen:

  • 2 cm tannkrem på børsten
  • 2 minutter børsting per gang
  • 2 ganger om dagen

– Å børste tennene i to minutter er lenger tid enn de fleste bruker, vi har det jo så travelt, smiler Marita. – Men å ta tiden, bruke riktig teknikk og tilstrekkelig med tannkrem er helt avgjørende. Ikke glem å bruke tannkrem med fluor! Og et godt tips: Smør gjerne tannkremen jevnt utover tennene før du begynner å pusse.

Ikke alle elektriske tannbørster er oscillerende eller roterende. Det bør den være.

Marita, tannpleier

Roterende er best
Når det gjelder manuell versus elektrisk tannbørste er Marita overbevist: – Joda, jeg foretrekker elektrisk, sier hun og forklarer: – Men ikke hvilken som helst. Mulig det blir litt reklame dette her, ler hun, men det får stå sin prøve! Hun finner frem en brosjyre med bilder av Oral-B tannbørster og peker på navnet på hver enkelt tannbørste. – Ser du at de har numre? Nå er denne brosjyren litt eldre, så det har sikkert kommet flere modeller, men velg gjerne tannbørsten som har et firesifret nummer. Det betyr nemlig at børstehodet har en høyere hastighet.  Et roterende børstehode som samtidig pulserer er det aller beste, forklarer hun. – Brukt på riktig måte, gir det en god effekt, pluss at det oppleves som mer behagelig. Det er en investering å kjøpe en slik tannbørste, men har man mulighet til det, så er det absolutt å anbefale.

Et lite poeng er også at en elektrisk tannbørste kan brukes av alle. – Skulle man skade den armen man vanligvis pusser med, så er samme bevegelse veldig vanskelig med den andre armen! Da er det fint med en elektrisk, sier tannpleieren.

MYE å hente på bedre pusseteknikk
Uansett hvilken tannbørste man velger, er teknikken avgjørende. Her er Maritas beste tips:

  • Begynn å børste ved tannkjøttkanten på tannen
  • Elektrisk: La tannbørsten stå stille og la den børste selv
  • Manuell: Korte, raske drag med tannbørsten, frem og tilbake. Ta en tann om gangen!
  • Gå sakte fra tann til tann med et jevnt og lett trykk.
  • Lag deg et system så ingen tann blir glemt!
  • Ikke glem å bruke noe mellom tennene også – tanntråd, tannpirker eller mellomromsbørster.
oralb
…og for den som liker de litt mer avanserte alternativene…..

Børste med egen app….
Marita synes ikke det er så rart at mange slurver litt eller ikke tar seg nok tid når de først står der med tannbørsten: – Det er jo en sånn ting vi bare MÅ gjøre, ikke sant? Litt kjedelig og rutinepreget og gjerne nesten på vei ut døra. Men det finnes måter å gjøre tannpussen morsommere på, smiler hun lurt. – I alle fall i disse digitale tider! Hun viser til de helt nye modellene av elektriske tannbørster: – De fleste elektriske tannbørster har selvsagt timere som gjør det å ta tiden på tannpussen enkelt. Noen registrerer også hvor hardt du pusser og varsler om du gjør det for hardt.  Men nå finnes det altså elektriske tannbørster som har tilgjengelig en egen applikasjon som man kan laste ned til telefonen. En intelligent tannbørste, smiler Marita. – Registrerer aktiviteten, husker hvor du har pusset og minner deg på om du har glemt et område. Genialt, smiler Marita. – Absolutt noe for dem som liker tekniske duppedingser. Pluss rene og pene tenner!