Tannkjøttbetennelser rammer mer enn 90 % av oss i løpet av livet. Ubehandlet kan den i verste fall føre til at tenner løsner og faller ut. – Tannbørste holder ikke, sier tannpleier Eva Lundin.
Den svenske tannpleieren fra Västerås har vært hos Tannlege Hartz i Elverum i en årrekke. Og dagene er fulle.
– Som tannpleier er jeg utdannet og kvalifisert til å utøve forebyggende tann- og munnhygienisk virksomhet, samt behandle tannkjøttbetennelse og tannløsning, sier hun. – Behandling av periodontitt (tannløsning) er relativt arbeidskrevende fysisk, så jeg forsøker å fordele pasientene slik at jeg ikke blir fullstendig utslitt, smiler hun.
Lever i det skjulte
Det finnes to typer tannkjøttbetennelse: Gingivitt, som er en bakterieinfeksjon i tannkjøttet, og Periodontitt, som er en bakterieinfeksjon i selve tannfestet.
– Gingivitt går som regel tilbake med litt ekstra god tannhygiene. God børsting av tennene og tanntråd hver dag, som anbefalt. Er du konsekvent med dette, holder det med en puss og sjekk hos tannpleier en gang i året påpeker hun.
– Utfordringen er at slike betennelser lever sitt liv i det skjulte! For det gjør faktisk ikke vondt å ha tannkjøttbetennelse. Det blør kanskje litt når du pusser, men ikke noe hvermannsen legger spesielt merke til. Og går man lenge med ubehandlet tannkjøttbetennelse av det milde slaget, så kan det utvikle seg til den mer alvorlige typen, der bakteriene kryper enda litt lenger inn mellom tannkjøttet og tannfestet. Og da må vi gå litt tøffere til verks, forteller Eva. – Grundig rensing av tennene for å fjerne plakk og tannstein. Det er både tidkrevende og koster penger. Har du fått konstatert periodontitt, er deler av en slik behandling refusjonsberettiget via trygdesysyemet.
Røyking og alder
Både dårlig tannhygiene med lite pussing, røyking og sykdommer som diabetes, er hovedårsaker til tannkjøttbetennelse. Alder er også en faktor.
– Jeg vil si at de fleste jeg behandler for periodontitt er pluss – minus 50 år. Men jeg har sett dette helt ned til 25-års alder, forteller Eva. – Arvelighet er en faktor. Røykere har som regel litt dårligere blodsirkulasjon og da blør ikke tannkjøttet like mye ved betennelse. Enkelte medisiner kan også påvirke munnhelsen, og noen ganger ber jeg faktisk pasienten ta kontakt med fastlegen for å bytte type. Det kan hjelpe.
Bakterier i farta
Bakterier som skyldes matrester mellom tennene og generelt dårlig munnhygiene kan vandre rundt i kroppen og forårsake andre plager.
– Bakterier som blander seg i blodet fra blødende tannkjøtt, kan følge med i blodstrømmen og forårsake problemer. Personer med nedsatt immunforsvar, hjerteproblemer, kroniske sykdommer kan være spesielt disponert for infeksjoner fra slike bakterier, forklarer Eva. Hun mener det derfor er viktig å ta munnhygiene på alvor: – Det skal ikke så mye til for å forebygge!
God vane = pene og sunne tenner
Tannpleier Eva har sett inn i munnhulen til hundrevis av mennesker og opplever å kunne lese mye om folks generelle helsetilstand ut i fra dette. – Visse medisiner gir bivirkninger, spesielt i munnhulen. Det kan være hovent og føles ubehagelig. Jeg har også ved et par anledninger oppdaget det som har vist seg å bli en kreftdiagnose. Men noen ganger er det mer diffust, man opplever at det er noe som ikke stemmer. Da ber jeg pasienten ta kontakt med lege, for å få det sjekket ut.
Hun tror andelen med alvorlig tannkjøttbetennelse kunne gått ned ved hjelp av helt enkel munnhygiene: – Det jo ikke så mye som skal til for å forebygge tannkjøttbetennelse, sier Eva. – Fem minutter hver dag, det kan de fleste ta seg tid til, smiler hun.
Her er Evas anbefalinger:
- Puss tenner morgen og kveld
- Bruk elektrisk tannbørste, en type tannpleieren eller tannlegen din anbefaler. Eva ser positiv effekt av dette på sine pasienter.
- Bruk tanntråd en gang om dagen! Det er som regel mellom tennene det setter seg matrester og hvor bakterier begynner å formere seg.
- Gå til tannlege/tannpleier minst en gang i året.
- Ta kontakt med tannlege/tannpleier om du opplever vedvarende blødninger i tannkjøttet, at det blir hovent og rødere, eller ved smerter.
Her finner du mer informasjon om tannkjøttbetennelse og behandlingen av denne: Norsk Helseinformatikk