Behandling av søvnapné hos tannlegen

Behandling av søvnapné hos tannlegen

Søvnapné er en tilstand som kjennetegnes av snorking og pustestopp. De medisinske og sosiale konsekvensene kan være alvorlige, og tilstanden bør derfor behandles raskt.

I Norge forekommer obstruktiv søvnapné (OSA) hos 16 % av personer over 30 år.
– En stor andel av pasienter med OSA kan effektivt behandles av tannlege med apnéskinner, sier tannlege Einar Hartz som har tilegnet seg ektra kompetanse på fagfeltet og har betydelig erfaring med slike pasienter.

Kan føre til hjerteinfarkt eller slag
– Det er vanlig at man sliter med konsentrasjonsvansker og trøtthet, man er stort sett uopplagt, forklarer Hartz. – Og det er ikke så rart: OSA kommer av at svelgmuskulaturen og tungen sovner inn om natten og blokkerer luftveiene. Følgen av det er gjentatte pustestanser om natten, ja det kan være opp til så mye som 600 ganger, forteller han. – Hjernen reagerer og sender ut vekkesignaler, slik at man ikke kveles. Dette merker ikke den som sover, men man reagerer med gjisping etter luft og høylytte snorkelyder. Noe som også kan være til frustrasjon og ikke rent lite bekymring for en partner, smiler han. – Får man tilbakemeldinger på dette, bør man ta kontakt med fastlege umiddelbart. Tilstanden kan nemlig føre til høyt blodtrykk, hjerteinfarkt eller slag. Og ikke minst den lite kontrollerbare mikrosøvnen i løpet av dagen, legger han til. – Den kan forekomme mens du ser på fjernsyn, etter et måltid eller sitter og snakker med noen. I verste fall mens du kjører bil.

Pustemaskin er effektivt men bruken er liten
– Det er avgjørende å kunne tilby alternative og effektive behandlinger mot søvnapné, sier Hartz. – Når pasienten har vært til søvnutreding, resulterer det gjerne i en diagnose og anbefalt behandling, avhengig av pasientens omstendigheter og anatomi. Det mest vanlige er pustemaskin, men i mange tilfeller er det både enklere og passer bedre med søvnapnéskinne. Skinnens funksjon er å fiksere underkjeven i en framskjøvet posisjon under søvn som dermed forhindre at luftveiene kollapser og gir pustestopp, forklarer han.

Les om Gunhild som fikk en ny hverdag med snorkeskinne

Søvnapnéskinne er enkelt og rimelig
Skinnen får man en rekvisisjon for å få laget, så egenandelen på behandlingen koster ingenting. – Og en skinne er veldig praktisk, legger han til. – Det er ikke mange som vet at du faktisk både kan drikke og åpne og lukke munnen normalt. Og så er den enkel å ta med på reise, smiler han. – Mange sliter med å bruke pustemaskin, med maske og slange. Da er søvnapnéskinne en meget god løsning, avslutter han.