All I want for Christmas is my two front teeth…..

All I want for Christmas is my two front teeth…..

Man with missing tooth.

En av de tingene som definerer oss mennesker, er smilet. Et tegn på vennlighet, glede og varme. Et åpent smil viser også frem naturens egen perlerad, tennene. Et smykke de fleste av oss tar godt vare på. Men uhellet kan være ute, og hva gjør du da?

Hva er mer sjarmerende enn et barns tannløse smil? I trygg forvisning om at nye, sterke tenner straks er på vei, nyter vi hvert øyeblikk av denne herlige, men noe tannløse perioden. For oss voksne er det verre, og ikke fullt så sjarmerende. Årsakene til at noen av oss mister tenner, er flere: Tannløsning som følge av betennelse i tannkjøttet, hull i tennene som har kommet for langt til at tannen lar seg redde, og skader eller brudd som følge av uhell og andre årsaker.

Årsaken til tannløsning er ikke så lett å oppdage for den enkelte. Men går du jevnlig til tannpleier eller tannlege er dette noe disse fort finner ut av. Det samme gjelder for hull i tennene. Det er verre med uhell og brudd. Så hva kan tannlegen din bistå deg med om uhellet er ute, et par tenner er borte, og smilet ditt mangler noen perler i perleraden?

Flere løsninger
Som regel vil løsningen på denne utfordringen være avhengig av årsaken. Men det finnes heldigvis flere måter å restaurere på.

  • En BRO. Tannlegen fester den nye tannen i tennene på hver side av mellomrommet. Dette avhenger av at mellomrommet mellom støttetennene ikke er for stort.
  • IMPLANTAT. Dette er nærmest som å få en helt ny tann. Det opereres inn en titanfikstur i kjeven, som gror fast i kjevebenet. Deretter fester tannlegen en ny tann i titanfestet (en krone), og vipps, du har en ny tann i kjeven.
  • En PROTESE. En prosese er avtagbar og festes med små klammer mot støttetennene.

Å ha alle tenner intakt er ikke bare pent å se på, det gjør noe med hele vårt velvære. Noen klarer fint å leve med manglende tenner, andre opplever ubehag, både på grunn av funksjonelle og estetiske årsaker.

Opplever du et slikt problem, ta kontakt med tannlegen din for å få en vurdering av hvilken løsning på passer for deg. Og siden det er jul, avslutter vi med en herlig og velkjent julelåt. God jul!

(Her er våre åpningstider i jula.)