6 myter og fakta om hull og karies

6 myter og fakta om hull og karies

Hva er sant og hva er usant om karies? Vi har snakket med tannpleier Tina og sett på 6 myter om hull i tennene.

  1. Tannpleier Tina

   Du merker alltid at du har hull i en tann.
   Svar: Nei. Mild karies gir ingen symptomer – smertene vi ofte forbinder med hull i tennene kommer først når kariesen har blitt mer fremskreden og forårsaker skader på nervene. Faktisk kan man gå lenge uten å merke at man har hull, derfor er det veldig viktig å gå til jevnlig kontroll hos en tannpleier eller tannlege. – Da slipper man både store tannlegeregninger og ubehag, forteller Tina som er tannpleier hos Hartz Dental. – Mange tror også at hullene reparerer seg selv bare de renser godt nok. Det stemmer heller ikke. Så snart kariesen kommer seg under emaljen vil det bare fortsette å vokse i størrelse.

  2. Man får lettere hull mellom tennene eller hvis man har stort mellomrom mellom tenner.
   Svar: Bakterier setter seg der det ikke blir rengjort godt nok, så det er naturlig at det oftere blir hull der man ikke kommer til med børste eller tanntråd. – Som alltid er det rengjøring og jevnlig kontroll som er svaret, smiler Tina. – Mange sliter med å få rengjort skikkelig med tanntråd eller tannpirker. En tannpleier kan veilede deg i hvordan du best gjør dette, og hvilket utstyr som passer dine tenner best.
  3. Man får ikke hull i en tann som allerede er behandlet for karies
   Svar: Joda. Selv om kariesen som er behandlet er fjernet for godt, kan tannen bli angrepet andre steder. – Dessuten hender det at en fylling blir gammel og brytes ned rundt kanten, forteller Tina. – Da kan det hende at noen bakterier klarer å snike seg inn. Igjen – det er viktig å gå til jevnlig kontroll for å forebygge.
  4. Sprekker og hakk i tennene fører til karies
   Svar: Skader på emaljen vil alltid gi tilhold for bakterier, fordi tannbørsten kanskje ikke klarer å komme til. Spekker som kommer av skader, eller fordi man skjærer tenner er typiske eksempler.
  5. Stort inntak av sukker gir hull i tennene
   Svar: Nesten riktig. – Det er faktisk syren som produseres av bakteriene i munnen når man spiser karbohydrater, som lager hull i tennene, sier Tina. – Så dette gjelder for flere typer mat enn sukker, forklarer hun. – Både pasta, brød eller annen type mat som inneholder karbohydrater øker syrenivået i munnen. Puss godt morgen og kveld og bruk tanntråd eller tannpirker!
  6. Juice gir skader på tennene
   Svar: Alle matvarer og/eller drikke som inneholder syre, kan forårsake nedbryting av den tannbeskyttende emaljen, noe som svekker tannen og dermed gir større muligheter for at bakterier får feste. – Sure matvarer, som for eksempel sitron, sitrusjuice og leskedrikker forårsaker ikke hull i seg selv, men de utsetter emaljen din for slitasje, sier Tina. – Vann er den beste tørstedrikken, avslutter hun.

Tannpleier Tina finnes ikke i tvil om hva du kan gjøre for å forebygge: – Hold tennene rene og gå jevnlig til kontroll. Slik beholder du dine egne tenner friske og pene år etter år!

Lurer du på noe når det gjelder hull og karies? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på Hartz Dental!